Weetjes over geboorte

 

Baby geboren? Beschuit met muisjes! Iedereen kent deze oer-Hollandse traditie, maar waar komt het eigenlijk vandaan? En waarom wordt het nu juist na de geboorte van een baby gegeten?

De hoofdbestanddelen van muisjes zijn suiker en anijszaad. Al in de vroege middeleeuwen kregen moeders in het kraambed anijs geserveerd. Anijs is namelijk goed voor de productie van moedermelk (’goed voor het zog’) en het werkt krampstillend. Het gebruik om anijs in suiker te dopen gaat terug tot de zestiende eeuw. Van beschuit is bovendien bekend dat het vroeger een luxe traktatie bij feestelijke gelegenheden was. De combinatie van beschuit met muisjes lijkt op basis hiervan te verklaren te zijn.

De naam ‘muisjes’ zou afgeleid zijn van de vorm van de muisjes: rond, met een soort staartje van het anijszaad. Omdat muizen zich snel voortplanten, zou de naam ‘muisjes’ ook ontstaan kunnen zijn doordat muizen een symbool van vruchtbaarheid zijn. De kleuren van de muisjes spreken voor zich: wit met roze muisjes bij een meisje, wit met blauwe bij een jongetje. Toen er nog geen blauwe muisjes bestonden, werden er bij een meisje roze muisjes gegeten, en bij een jongetje alleen witte muisjes.

Goed beschouwd zijn de muisjes dus vooral goed voor de kersverse moeder. Het beschuitje kan zij misschien beter laten staan, want dat kan verstoppend werken. Maar de kraamvisite hoort de muisjes traditioneel toch echt op een beschuitje getrakteerd te krijgen. Als traktatie voor kinderen worden de muisjes ook wel met boter aan één van de uiteinden van een lange vinger geplakt.

Siergaarde 155 - 2285 JG Rijswijk - 070 211 09 79 - info@leukdrukwerk.nl